Att fota för att förändra normer


Jag älskar att fota bilder ur vardagen. Bilder som visar riktiga människor, deras liv och deras historia. Jag gillar också att bidra till ett öppnare klimat, att visa bilder som människor kan relatera till och känna sig hemma i. Det finns många som inte känner igen sig i den normativa bilden, till exempel en lycklig mamma och pappa, deras 2,8 lyckliga barn och deras väldresserade golden retriever.

Men det är heller inte så lätt att gestalta minoriteter, eftersom de just är minoriteter och därför inte lika många. Jag har svårare att hitta dem helt enkelt. Min övertygelse är att genom att fota verkligheten som den kan vara, och inte bara som den är för just mig, så bidrar vi till att fler känner sig trygga och kan vara sig själva.

Den här bilden visar min son och min sambo, tillsammans med min sambos nära vän Eric. Men bilden kan också vara en familj med två pappor och en son som busar och lever livet.

Jag hade gärna fotat en riktig familjekonstellation som såg ut så här. Men tyvärr så känner jag ingen. Och med de otäcka vindar som blåser i samhället så har jag full respekt för att en tvekar att ställa upp i en fotografering på det här sättet. Att blotta vem man är och göra sig sårbar.

Så länge det finns ett behov av att visa alla våra olikheter som människor så kommer jag att försöka göra det. Även om det handlar om att ibland gestalta en verklighet som bara är sann för betraktaren. Det är mitt bidrag till att skapa en kultur och ett samhälle där det som är olika är det som är normen. För hallå, vem vill vara precis som alla andra ändå? Vi är alla olika på något sätt. Låt oss älska och omfamna det.

Fler bilder från fotograferingen hittar ni här nedan. Kan även avslöja att två av dessa bilder blivit köpta av en kommun söderut. Känns så kul!

www.mostphotos.com/mynta_fotografi

#SundsvallPride #Pride #hbtq #familjefotografering #normer #heteronorm #queer #mångfald