Lekfulla och personliga bilder

I maj i våras gick jag en jättebra kurs i tekniken moment design, med inriktning familjefotografering. Inriktningen kallas playful heart och är ett sätt att komma närmare familjerna och få dem att visa sina äkta jag på ett lekfullt och personligt sätt. Meningen är att bilderna ska visa hur personerna kände, för varandra och i stunden, och inte bara dokumentera hur familjen såg ut.

Bilder som visar hur vi såg ut vid ett tillfälle har vi ju redan fullproppat av i våra telefoner idag. Ingen behöver gå till fotograf för att eftervärlden ska kunna minnas någons utseende. Tekniken blir dessutom bättre och bättre så idag kan de flesta ta en tekniskt snygg bild med enkla medel och instagramfilter.

Vad finns då kvar för fotografen att göra? För mig är teknik och ljus viktiga förutsättningar, men framförallt är det bildens berättande som intresserar mig. Hur jag som fotograf kan berätta för betraktaren om den här familjen. Kanske för ett barn som blivit stort och som minns sina kärleksfulla föräldrar. Eller för en mamma som känner att hon inte räcker till och som behöver en påminnelse på väggen om vad som egentligen är viktigast och att hon i barnens ögon är en superhjälte. Eller vem som helst som vill investera i en försäkring för minnesbanken.

Jag fick en fråga som berörde mig och som jag har funderat över mycket. "Om du som fotograf visste vad som skulle hända med en familj, hur skulle du fota dem då?"

Stort tack till två otroligt inspirerande människor, Linda och Cizzi, som höll kursen. www.designingyou.se

Pappa och son kramas

Familjeskratt

Åka flygplan med pappa

Omfamning mamma dotter

Bus under Sundsvall Pride

Mamma och dotter busar på vintern

Pappa och dotter busar med ballong

Bror och syster moment design

#barnfotograf #syskonbild #Barnfotografering #Familjefotografering